luni, 4 februarie 2013

Montarea rigipsului (gips-carton)

  1. Montarea tavanelor din gips-carton




De ceva timp, ca metoda de executie si finisare a tavanelor, se prefera montajul structurii metalice placata cu placi de gips-carton. Aceasta metoda a inlocuit metoda clasica a tencuirii, datorita numeroaselor avantaje:
 
- timp de executie mult redus
- executie mai "curata"
- posibilitati mult mai mari de modelare (modele, scafe)
- pozitionare facila si flexibila a instalatiilor electrice sau de climatizare
- aspect al suprafetei finisate mai de calitate
Pentru a monta tavene de rigips aveti nevoie de o echipa cu experienta, acesta lucrare fiind totusi de complexitate ceva mai mare.
Scule necesare:
- bormasina autofiletanta, de preferinta cu acumulator
- bormasina cu percutie (pentru pereti din zidarie sau beton)
- sfoara de trasat (rata)
- furtun de nivel
- ruleta
- foarfeca de tabla
Lista de materiale:
- Placi de gips-carton (alb de 9,8 sau 12,5 mm; verde 12,5 mm - pentru zone umede; roz 12,5 mm - protectie sporita la incediu)
- Profile: UW30 sau echivalente, numite si profile de contur; CD60 sau echivalente, numite si profile de camp)
- Elemente de incrucisare
- Tije de sustinere sau bride
- Dibluri cu holzsuruburi fi 6 l=6 sau 8 cm
- Holzsuruburi autofiletante (negrese)
- Holzsuruburi autoforante (puricei)
PROFILE METALICE PENTRU AMENAJARI INTERIOARE
A. Profile metalice pentru gipscarton: ghidaje, montanti, profil de colt
- structuri pentru tavane false: UD28, CD60;
- structuri pentru pereti: UW50E, UW75E,UW100E, CW50E, CW75E, CW100E
- profil de colt: L30
Profilele sunt confectionate din banda de otel zincata
Standard de referinta: DIN 18182
Lungimi standard [m/buc]: 3; 4
plafoane structura,placari tavane din rigips
B. Profile metalice pentru protectia colturilor/muchiilor, tencuieli mecanizate
- tencuieli si gletuiri interioare: LA25
- tencuieli interioare: LOP5
- tencuieli mecanizate: TR6
Profilele sunt confectionate din banda de otel zincata si banda de aluminiu
Lungimi standard [m/buc]: 2.5; 3
Montarea tavanelor
Primul pas este acela de a stabili inaltimea la care se va monta tavanul. Pentru acest lucru este bine ca, folosind furtunul de nivel (asa cum este explicat AICI ) sa se traseze o linie orizontala undeva la nivelul ochilor. De la aceasta linie se va masura distanta pana la plafonul existent stabilind inaltimea minima a acestuia.
nota: acest pas este necesar mai ales in cazul in care plafonul, din lemn, beton sau tencuiala veche prezinta neregularitati sau este executat cu abateri de planeitate.
Inaltimea tavanului la partea vizibila trebuie calculata astflel incat distanta de la partea cea mai de jos a plafonului si pana la tavan sa fie mai mare de 8 cm (1,2 cm placa de gips-carton + 3 cm primul profil + 3 cm al doilea profil + 1 cm toleranta pentru montarea bridei).
Dupa ce ati stabilit inaltimea, folosind o sfoara de trasat se traseaza pe tot perimetrul camerei linia unde va veni montat profilul de contur (UW30 sau echivalent).

Se monteaza profilul de contur cu ajutorul diblurilor dand gauri prin profil in pereti.
Se trece apoi la montarea primului rand de profile de camp care se aseaza PESTE profilul de contur, de preferinta paralel cu latura scurta a camerei. Acest prim rand are rolul de a sustine intreaga structura iar profilele se aseaza la o distanta de 80 cm interax.

Dupa ce s-au asezat profilele se trece la ancorarea lor in plafon. Intinzandu-se o sfoara pe langa fiecare, din cap in cap (tinand cont de faptul ca fiind asezate pe profilele de contur, capetele ar trebui sa fie la acelasi nivel) se regleaza inaltimea ficaruia. Acest lucru este foarte important pentru a obtine un tavan perfect plan. Ancorarea se face la cel mult un metru distanta, folosind bride sau tije de ancorare.
Urmatoarea etapa este sa se monteze profilele pe care vor fi prinse placile. Aceste se vor monta IN INTERIORUL profilului de contur la distanta de 60 cm interax. Prinderea de profilele de deasupra se va face prin elemente de incrucisare.
Urmeaza asezarea placilor. Acestea se aseaza cap la cap, incepand de la perete. Dupa ce se completeaza un rand, se incepe de la perete opus astfel ca rosturile se fie decalate. Placile se prind folosind holzsuruburi autofiletante. Acestea se strang pana ce floarea lor este foarte putin in interiorul foii de rigips.
Infiletarea trebuie facuta cu mare atentie daca sunt insuficient stranse vor ramane vizibile, daca sunt stranse prea tare vor sparge placa si nu vor asigura o prindere de calitate !!!
Cum construiesc un tavan fals
Montaj Tavan casetat,Plafon Casetat,Casetate
Finisarea tavanelor din gips-carton
Scule necesare:
- gletiera de otel si de plastic
- bormasina si melc pentru amestecarea chitului
- aparat de slefuit
- spaclu

Materiale necesare:
- chit de rosturi
- banda de armare autoadeziva
- banda de olnita din hartie cu fasii metalice

Banda de armare se aseaza la imbinarile dintre placi atat in lungul cat si la capetele placilor. Acolo unde imbinarea este cap la cap, fiecare placa va fi crestata folosind un cutter la 45 de grade pentru a crea loc in care sa intre chitul de imbinare. In lungul placii nu este nevoie deoarece placile au asa-numita "fuga", o fasie cu o grosime mai mica special creata pentru chit. Dupa ce se aplica o mana de chit, se lasa se se intareasca (minim 4 ore) si se aplica si a doua mana.
Finisarea finala se face prin slefuire, numai dupa ce chitul este perfect uscat.
Peste capetele holzsuruburilor se aplica cu spaclul chit, strangandu-le pe cele care ies in afara.

Finisarea "olnitei" (unghiul format de perete cu tavanul) se face prin chituire si apoi peste chitul proaspat se aseaza banda de hartie, indoita pe lungime, jumatate pe tavan, jumatate pe perete. Finisarea se va face cu gletiera din plastic pentru a nu taia hartia si numai perpendicular pe olnita

Cum montam peretii de gips carton
Materiale necesare:1. Placi de gips carton 2. Glet pentru finisare 3. Profile metalice 4. Suruburi autoforante pentru gips carton 5. Vata minerala de sticla 6. Banda adeziva din fibra de sticla.

Materiale necesare pentru gips carton


Unelte necesare:1. Nivela cu bula de aer 2. Surubelnita sau masina de gaurit electrica 3. Ruleta 4. Drisca si spaclu 5. Banda abraziva 6. Foarfeca de taiat tabla

scule necesare pentru gips carton
Beneficiile folosirii peretilor din placi de gips carton:
- montare rapida, costuri scazute, efi cienta izolatiei termice si fonice.
- usor de folosit in realizarea de pereti despartitori si pentru dublarea peretilor la interior.
Izolare fonica
Placile de gips carton si vata minerala dintre cele doua fete, formeaza un spatiu care in termeni de specialitate este denumit “masa-resort-masa”, eficient in special pentru izolarea fonica.
motaj gips carton,placi rigips,pereti despartitori din rigips, tavane rigips,amenajari interioare rigips, baruri din rigips,decoratiuni din rigips
Izolare termica
Grosimea stratului de vata minerala folosita, determina eficienta izolatiei termice. Este important sa alegeti un model de vata minerala care are o fata acoperita de o folie antivapori. Asezati aceasta parte spre interiorul camerei, spre fata cea mai calda. Rolul acestei folii este sa formeze o bariera pentru vaporii de apa existenti in aer astfel incat acestia sa patrunda in materialul izolator si nici in perete. Acest lucru este important deoarece materialul izolator umed devine conductor si nu mai are aceeasi eficienta.
Izolare termica


Montarea placilor de gips carton
1. Fixarea cadrului metalic
Fixati profi lele metalice pe laturile peretelui care doriti sa il dublati cu rigips.
firma constructii
2. Trasarea verticalelor
Insemnati in partea de jos a cadrului, la fiecare 60 cm, locul in care se vor fixa profilele verticale. Placa de gips carton, avand 120 cm latime, va avea astfel sine verticale la imbinarea dintre doua placi si pe mijlocul fiecareia.
imagine gips cartom
3. Taierea profilelor verticale
Masurati distanta dintre profilul montat pe podea si cel montat pe plafon. Taiati apoi profilele verticale la dimensiunea corecta. Folositi o foarfeca de taiat tabla.
motaj gips carton,placi rigips,pereti despartitori din rigips, tavane rigips,amenajari interioare rigips, baruri din rigips,decoratiuni din rigips
4. Montarea profilelor verticale
Asezati profilele verticale in interiorul profilelor orizontale ale cadrului. Plasati-le in dreptul semnelor trasate anterior pe sina de pe podea si apoi, folosind o nivela cu bula de aer, corectati verticalitatea. Profilul se fixeaza in partea de jos si apoi in partea de sus.
image
5. Izolarea cu vata minerala de sticla
Taiati fasiile de vata minerala la dimensiunea exitenta intre doua profile metalice verticale. Nu uitati sa lasati la vedere firele instalatiei electrice sau sa trageti unele noi daca este necesar.
vata mineral pentru gips carton,cum se pune vata minerala
6. Montarea placilor de gips carton
Placile se vor fixa in profilele metalice. Observati ca placile de gips carton au semne in zona de mijloc pentru a le putea fixa in profilul vertical montat in dreptul mijlocului placii (60 cm). Nu uitati sa decupati locurile unde aveti prize sau intrerupatoare.
image
7. Rigidizarea imbinarilor
Folosind o banda adeziva din fibra de sticla, acoperiti imbinarile dintre doua placi. Presati bine cu degetele pentru a va asigura ca banda a aderat corect la suprafata placilor de gips carton.
cum se pune banda pe gips carton
8. Finisarea peretelui
Chituiti imbinarile placilor, folosind o drisca sau un spaclu. Dupa uscare, finisati cu o banda abraziva. La final montati plintele si cornisele.
tras glet pe gips carto, cum se trage glet pe gips carton

Pentru lucrari ne puteti contacta la:
                               TEL:  0734.045.910
Executam pereti,tavane din gips-carton si orice lucrare de amenajari interioare in Ploiesti,Prahova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu