luni, 7 ianuarie 2013

Cum se monteaza gresia si faianta


Cum se monteaza gresia si faianta

Grunduirea suprafetei de montare.
Inainte de a ne apuca sa montam faianta sau gresia este bine sa grunduim suprafata de montare. Acest lucru este necesar pentru ca adezivul sa se lipeasca bine si pe termen lung sa nu apara defectiuni in ceea ce priveste suprafata gresiei.

Stabilirea inaltimii la care va fi montata faianta
Al doilea pas este sa ne gandim pana la ce inaltime vom monta faianta, sau daca o vom monta de sus pana jos. In cazul in care vom monta faianta de sus pana jos montarea se va incepe de jos de la podea si se va monta un rand complet de faianta dupa care se va continua in sus pe perete. Atunci cand doriti sa montati faianta pana la un anumit nivel al peretului se va incepe montarea de la acel nivel spre podea. Indiferent de cum doriti sa montati faianta ( pe intreg peretele sau doar partial) pentru a nu pierde directia este bine sa folositi un cordon pentru colturi. De asemenea pentru a nu gresi distanta dintre placile de faianta este indicat sa folositi distantieri pentru gresie sau faianta.

Aplicarea adezivului pe perete
Urmatorul pas este sa aplicati adezivul pe perete si sa il intindeti cu un spaclu dintat. Este indicat sa incepeti cu o portiune mica mai ales ca nu aveti exeprienta si pe masura ce capati incredere puteti mari suprafata. Asezati placile de faianta pe adeziv si apasati-le pentru a le fixa.

Trebuie sa aveti mare grija la modul de imbinare al colturilor interioare si exterioare. In ceea ce priveste colturile exterioare faianta trebuie sa fie mai lata decat adezivul aplicat iar pe peretele opus marginea va fi montata inapoi la latimea imbinarii. Acest lucru este important pentru ca intotdeauna o suprafata bine montata cu faianta sau gresie se recunoaste la o prima vedere dupa modul de imbinare.

Chituirea rosturilor
Dupa ce ati terminat de montat intreaga suprafata cu faianta se va incepe procesul de chituire a rosturilor. In prealabil rosturile trebuie bine curatate de orice urma de adeziv. Se amesteca materialul praf pentru chituire cu un rotor de la bormasina si se intinde materialul in diagonala pe suprafata inclusiv in rosturi cu ajutorul unei raclete de cauciuc sau mai simplu cu un burete. Materialul pentru chituirea rosturilor trebuie bine intins in rosturi astfel incat sa nu ramana niciun spatiu liber. Excesul de material trebuie indepartat iar suprafata se va curata mai intai cu un burete ud si apoi cu o carpa uscata.

In ceea ce priveste alegerea culorii chitului de rosturi nu trebuie sa mergeti neaparat pe culori ca alb sau gri. Puteti utiliza si culori mai intense si asftel veti obtine efecte vizuale extrem de interesante. Trebuie doar sa va puneti imaginatia la incercare si sa amestecati chitul pentru rosturi cu culoare speciala pentru chituri. In magazine gasiti o varietate foarte mare de nuante. Atentie insa : pentru a vedea care este culoarea pe care o veti obtine si pentru a nu gresi alegand o culoare nepotrivita trebuie sa faceti o mostra pe care o veti lasa sa se usuce.

Taierea faiantei sau a gresiei
Atunci cand trebuie sa taiem faianta (si cu siguranta nu veti scapa de aceasta operatiune) cel mai bine si cel mai comod este sa folosim masina de taiat gresie.
Daca trebuie sa faceti taieturi pe marginea faiantei cel mai bine ar fi sa folositi un cleste. Nu va faceti probleme pentru marginile neuniforme pentru ca le veti putea acoperi cu rozete. Pentru taierea faiantei mai puteti folosi panze de bomfaier speciale pentru gresie sau un fierastrau electric, depinde de ce anume aveti prin casa.
Pentru a realiza deschideri in faianta trebuie sa desenati exact punctul in care trebuie sa faceti gaura. Pentru aceasta operatiune puteti folosi un ferastrau circular sau o freza pentru decupare. Pentru diametre mai mici ca de exemplu cele necesare pentru cabluri puteti folosi burghie pentru sticla sau pentru metal.

Cam astea ar fi etapele pe care trebuie sa le parcurgeti pentru a va monta gresia sau faianta in bucatarie sau baie

Un comentariu:

  1. Foarte util articolul, felicitari pentru aceasta initiativa de a oferi sfaturi practice! Ati putea cumva sa ne sfatuiti si in legatura cu o firma buna de faianta si gresie. Vrem sa ne renovam casa si am tot auzit de Roca, cred ca din Spania sunt. Sunt mai scumpe, dar sunt si de calitate? Le-ati recomanda? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere